Ποιες τροφές σχετίζονται με την απώλεια σωματικού βάρους;

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Η προσθήκη των παρακάτω τροφών στα πλαίσια ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρουν ένα επιπλέον όφελος στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επίσης ο μέτριος περιορισμός της ενεργειακής πρόσληψης, μέσω ενός ισορροπημένου μοντέλου διατροφής (όπως η μεσογειακή διατροφή) και η ταυτόχρονη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελεί την μοναδική, αδιαμφισβήτητη και ασφαλή μέθοδο απώλειας του σωματικού βάρους.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι αυτές οι τροφές:

1) Γάλα & γαλακτοκομικά προϊόντα: Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι δίαιτες πλούσιες σε γαλακτοκομικά προϊόντα παίζουν ρόλο στη ρύθμιση βάρους και στη μειωμένη αποθήκευση λίπους σε παιδιά και σε ενήλικες. Έρευνες στις οποίες τα άτομα ακολούθησαν δίαιτες υψηλές σε ασβέστιο έδειξαν ότι το διαιτητικό ασβέστιο επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους όχι μόνο σε επίπεδο λιποκυττάρων αλλά και λόγω αυξημένης θερμογένεσης. Επίσης έχει αναφερθεί ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν τον μεταβολισμό του λίπους μέσω της δράσης του στην ινσουλίνη: το μαγνήσιο, η λακτόζη ή η καζεΐνη του γάλακτος, τα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα, το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ κλπ. πιθανόν συμβάλλουν στην βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας.

2) Καψαϊκίνη: Η καψαϊκίνη αποτελεί το βιοενεργό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς και δίνει σε αυτήν το χαρακτηριστικό της άρωμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη συσχετίζεται με την αύξηση της θερμογέννεσης και την προώθηση της οξείδωσης του λίπους εντός του οργανισμού. Άλλες μελέτες σε ποντίκια έδειξαν πιθανή επίδραση στην μείωση της όρεξης με συνέπεια τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο λιπώδη ιστό. Να σημειωθεί όμως ότι καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά τοξική σε μεγάλες ποσότητες.

3) Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν τη χαρακτηριστική τροφή της μεσογειακής διατροφής και απ’ ότι φαίνεται επιδρούν στην απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα μελέτες έδειξαν ότι τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φυστίκια Αιγίνης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ οδηγώντας στη μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης, έχοντας έτσι πιθανή ευεργετική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μέσω της ευνοϊκής επίδρασης στη σύσταση του σώματος. Οι πιθανοί λόγοι δράσης τους στον έλεγχο του σωματικού βάρους είναι η αύξηση του κορεσμού και η ενεργειακή δυσαπορρόφηση.

4) Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι είναι το πιο πλούσιο σε πολυφαινολικές ενώσεις ρόφημα. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού είναι αποδεδειγμένα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις που αποδεικνύουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και της μείωσης ή του ελέγχου του σωματικού λίπους. Η καθημερινή κατανάλωση 450-500mg κατεχινών (τουλάχιστον 3 φλιτζάνια ημερησίως) για 12 εβδομάδες φαίνεται να συμβάλλει αισθητά στη μείωση της περιφέρειας της μέσης, στη σημαντική μείωση του σπλαχνικού λίπους και στην απώλεια βάρους.

Όπως δημοσιεύτηκε στο newwoman.gr

http://www.newwoman.gr/διατροφη/item/1488-ποιες-τροφές-σχετίζονται-με-την-απώλεια-σωματικού-βάρους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s